Penicillin och feber

Stakars lilla Lost, han har allt det jobbigt just nu..
 
I tisdags kväll så märkte jag att muggen inte såg så värst bra ut och benet var rejällt svullet och han var halt. Ringde därför veterinären igår och hon kom. Det blev penicillin insatt! Muggen vill verkligen inte ge med sig utan sitter envist kvar även om jag arbetat som tusan med olika produkter och metoder för att få bukt med det. Idag mår han dock bättre, och han haltar inte längre. Men det beror kanske på smärtstillandet han fått?
 
Igår ville han inte ens in till stallet (så ont hade han!!!) och hade lite feber. Han har nu fått idag och igår smärtstillande, penicillin, två krämer för muggen och ska under nätterna ha omslag i tre dygn. Han har dock skött sig riktigt bra, även om man märker att han inte tycker det är kul, men VEM gör det!? Promenerade med honom kanske 10 minuter, efter rekomendationer av vet. Kanske bör tillägga att allt jag gör nu, är vad vet sagt!  Hoppas att han blir bättre snart, fina L <3
 

Beställt!

Satt denna morgon och kikade på tophorse hemsidan och klickade hem lite saker. Ännu en gång är jag fattig, haha! För er som inte vet så har dom 15 % rabatt på allt tom 31/10 så jag passade på att köpa lite saker som jag velat ha länge. Kunde tyvärr inte köpa alla de saker jag tänkt på då det är ganska dyrt, menmen :)
 
Köpte detta;
Pannband "show" Lila: 899:-
Pannband "show" orange: 899:-
Christina Sport öronhuva: 589:-
Christina Sport schabrak: 799:-
Christina Sport öronhuva lång: 539:-
 
Tror att L kommer bli döläcker i orange och royalblå! Lila vet jag ju redan att han passar som handen i hansken med men orange och svart blir en chansning :) Sen så tycker jag att Christina Sports långa huva är riktigt häftig och unik, så den får också följa med hem! Den royalblå huvan och det oranga schabraket är egentligen inget set men jag tror det kommer bli mycket finare med lite udda kombo än att allt är för matchy. Sen så funderar jag på att andra tävlingssetet ska vara den lila pannbandet med den långa huvan och ett svart schabrak (som jag ännu inte hittat). Blir super tror jag!

Ingen träning ikväll...

Blev ingen träning ikväll för vår del... Lost har verkligen inte turen på sin sida, vet ej exakt vad det är men benet är rejällt svullet och han haltar. Ska ringa veterinären imorgon så han/hon kan komma och titta på det. Hoppas på det bästa.
 
 

Nathe Flippanbett

Förra veckan så for jag förbi AB nian på hippo och köpte ett flippanbett. Har funderat länge på ett sådant, då jag hört mycket bra om det och även min kompis använder det på hennes häst och tycker det är värt varenda krona. Lost kan bli lite stark, särskilt i hoppningen, och då vill jag prova  något lite lite skarpare. Eller bör jag säga att detta bett inte är skarpare så, utan har lite hävstångseffekt. Jag vill inte använda något skarpt bett på honom för jag tycker att man ska kunna rida på ett vanligt tre- eller tvådelat bett, men detta är inte lika starkt som jaktbettet, utan bara snäppet skarpare. Något att varjera mina andra bett med.
 
Sen så är det handen som avgör hur starkt ett bett blir. Men vi får se om det är värt pengarna! Jag fick slänga ut 2600 nånting för det, så jaa, det är dyrt. Funderar på att pröva det ikväll :) Tänkte även skriva ett inlägg om vilka bett jag använder på L och självklart ett inlägg om vad jag tycker om detta bett när jag provat det lite, skulle det vara intressant?
 

Börjat packa

Om fyra dagar är det dags för flytt för Lost och mig. Vi ska flytta till min tränare, Elisabeths stall. Där har L stått tidigare, under försäljningen, så han kan rutinerna där. För min egen del, kommer det säkert vara lite ändringar, men det kommer säkert lösa sig! Stallet har fyra inneboxar och två uteboxar, det vill säga, sex hästar kan stå där när stallet är fullt. För tillfället så kommer det stå fyra hästar där, men vi får väl se om det kommer nån till senare :)
 
Nu kommer det bli mycket närmare till surf, samt att vi har vår egen ridbana med hindermaterial på gården, vilket är skönt. Ännu har det inte blivit så kallt att marken frusit så det går bra att rida på banan på gården. Sen blir det att vänta till snön fallit för att rida där igen, men då blir det lite mer uteritter och vänder till ridhuset.
 
Har börjat packa ner lite täcken, träns och schabrak i ikea-påsar som jag inte kommer använda till och med fredag. Vi får se om allt rymms i transporten och bagageluckan för att bara behöva åka en gång under flytten, men det är tveksamt. Tror nästan att vi måste åka en extra för att få med allt + lite hö som jag har över och ska blanda ut det nya med. Men det här kommer säkert gå bra!
Bettan och Lost. Kolla överhoppet! (och frambenen) ;) Här är en bild från en en meters klass tror jag, och han tar inte i, utan kliver mer över hindret. Han kan säkert hoppa 1.20 utan att ta i också! Fina hästen <3

Tisdag

Tisdag, andra dagen på höstlovet. Dom här dagarna kommer säkert att gå i racerfart, vilket är lite tråkigt, för det är nu man kan vara i stallet HUR länge man vill utan att stressa. Älskar veerkligen att vara i stallet och pyssla, och jag kan lätt vara där en hel dag utan att märka av det!
 
Ikväll är det i alla fall hoppträning för Bettan, vilket ska bli såååå kul. Har verkligen längtat! Ska se ifall Gunnar kan filma lite, får hoppas det. NU: frukost!
 

Kanin hopparn

Hallå ;)
Några dagar sedan jag skrev sist, känner jag.. MEN Lost är helt igång nu och det känns verkligen super skönt! Dock såklart så har han fortfarande en del överskottsenergi, vilket märks väldigt tydligen. Han har de senaste dagarna (torsdag, fredag) jag ridit ut bockat sig igenom turen. RIKTIGT jobbigt faktiskt.. Jag är självklart glad över att se honom överlycklig att komma ut och han har ju stått ett tag så det är ju klart han har energi, men det är inte lätt att sitta kvar på en häst med en mkh på nästan 170 som bockar 4 ggr på raden.. Och inte gör han det en gång heller utan med några meters mellanrum i SKRITT (?). Aja, det går väl över när han lugnar ner sig lite ;)
 
Jag har halverat hans kraft dom här veckorna han stått och det gör jag fortfarande tills han lugnar sig lite. För att han ska få ut lite energi tills jag suttit upp så har jag de två senaste dagarna longerat honom i alla gångarter innan jag suttit upp. Jag får ta det från början helt enkelt, precis som med unghästar som håller på att ridas in (men kan inte klandra honom, han ÄR ju en unghäst). Sen har jag ridit mycket övergångar och arbetat mycket med lydnad. Sen när jag väl suttit upp de här två dagarna, så har han inte bockat nå mycket alls, kanske 4-5 gånger. :)
 
Till det jag egentligen tänkte skriva! I tisdag fick Lost hoppa för första gången på en månad och snacka om överlycklig häst! Han stuttsade runt som en gummiboll och taggade verkligen till. Vi hoppade väldigt låga hinder bara för att känna på han så han kändes fräsch, och det gjorde han. Men han blev allt svettig, ångade som en ångmaskin. Ska försöka få nån att filma nästa gång, skulle det vara kul?
 
Nu; film!
 
 

Och så var vi igång!

Wohoo säger jag bara! Nu är jag och L igång igen. Hela den här veckan som bestått att igångsättning har gått riktigt bra, och snabbt har det också gått. Om man utesluter förra helgens promenader med L förhand, så hade han stått i 11 dagar, för att i måndags kunna skritta igång honom. Så här har veckan sett ut träningsmässigt för Lost!
Måndag: Skritt, ca 30 min
Tisdag: Skritt, ca 40 min
Onsdag: Skritt, ca 40 min
Torsdag: Skritt + trav, ca 1 timme
Fredag: Skritt + trav, ca 45 min
Lördag: Skritt + trav + galopp, ca 1 timme
Söndag: Skritt + trav + galopp, ca 50 min
 
Idag var vi på Surf och red i ridhuset, och det känns som det var år och dagar, sedan vi var där sist. Sista gången var nästan 4 veckor sedan!! Jag värmde upp rätt så länge och arbetade honom verkligen lösgörande med trav på halvlånga tyglar. Arbetade i alla gångarter och stämde av att gas och broms fungerade. Sist avslutade jag med att pröva lite skänkelvikning. Han var superfin och trevlig under hela passet, såklart hur taggad och pigg som helst, men man kan inte klandra honom. Visst han sparkade bakut, hoppade fram och var super lycklig över att galoppera. PRECIS som igår! Då galopperade jag lite på ängen och han bockade och sparkade bakut, rent utav lycka! :)
 
Muggen ser riktigt bra ut och nu känner man inte något av hovbölden längre. Han är pigg och fräsch, och det tar jag som ett bra tecken, och vi är redo att börja jobba igen. Jag trodde inte det skulle gå så fort som det har gjort och SJÄLVKLART ifall han inte varit redo för något så hade jag väntat. Jag skulle aldrig utsätta Lost's hälsa för något! Om allt känns bra imorgon och på tisdag så ska vi förmodligen vara med lite smått på hoppträningen på tisdag. Han kommer bli ÖVERLYCKLIG! Det var snart 4 veckor sedan han hoppade sist, så tänk er då om han bockar bara av att galoppera!?
 

Fotomodell


(Bilder från Hööks hemsida, hooks.se)
 
Satt och bläddrade (för 1000:e gången) i Hööks katalogen och till min förvåning så hittade jag Lost's pappa med i den, Lasandos 922! Och på köpet bland annat med ett träns jag funderar på att köpa! Vad roligt :D Han var med på två träns bilder i höst/vinter katalogen 2013.

Funderar på att skriva en serie med inlägg på Lost's far, mor och far och morföräldrar. Vad tycker ni om det? :)
 

Skritt

Tog en skrittsväng idag på Lost, eller egentligen så följde jag med Charlotte och Baltazar en bit medan de värmde upp. Nu idag var det ju första gången på över en och en halv vecka som jag sitter upp på L och jag ville ta det försiktigt, så det blev en kort skrittur på ca 40 minuter. Han fick komma ut och röra på sig och gissa om han blev glad att få rida med sin polare Balte igen! Låt mig sammanfatta det såhär; han var rätt så pigg och taktade, så aa, det gick väl bra! :)

Bettan skodde ju L idag och det gick bra. Det blev sulor bak, så nu har han lite mer protection! Han såg lättad ut att få skorna på och Bettan tyckte han såg rätt obekymrad ut över skorna, trots veckan utan skor. Var rädd att han skulle bli ännu mer öm. Men icke så farligt! :)

Igångsättning

Igår kunde jag äntligen sätta igång L lite försiktigt. Jag är EXTREMT noga med att ta det försiktigt nu i början, då jag inte vill att han ska skada sig "igen". Han har fått vila nu i ca 1.5 vecka och då tar det det dubbla att få igång honom som vanligt igen. Både idag och igår så har jag valt att gå med honom för hand och det kommer jag även göra imorgon. Bettan räddadar situationen igen genom att komma imorgon och sko honom, efter att gått barfota bak i över en vecka pga hovbölden. Eftersom han inte har skor så tänker jag inte sätta mig upp på honom då han redan är öm av att gå barfota. Jag kommer nu välja att sko honom med sulor på alla fyra för skydda hovarna lite extra och hoppas att det inte händer något igen.
 
Min plan för igångsättningen är att skritta (påsuttet från o med tisdag, om allt känns bra) tills nästa lördag. Kommer även blanda in några travsteg mot slutet av veckan, för att nästa söndag kunna trava lite mer och ev. galoppera lite. Så i slutet av nästnästa vecka bör jag kunna rida i alla gångarter som "vanligt" och sen får jag jobba därefter och sen börja hoppa lite smått. Detta är alltså INTE en spikad planering, utan jag kommer känna mig för väldigt mycket och se hur L reagerar på saker och ting. Han har varit väldigt pigg när jag promenerat med honom och taktat omkring, vilket är ett gott tecken! :) Velat springa och trava. Igångsättningen kan bli längre eller kortare, det bror alltså på hur han reagerar på allt!
 
 

Tjuvkik på höstbilderna

Jag och Charlotte tog en drös med porträttbilder på Baltazar och Lost igår. Blev en hel del fina ändå! Det är så grymt svårt att fota en otålig och PIGG häst, haha. Man måste nästan ta väldigt många bilder för att få några enstaka bra, men det är väl det som gör det roligt att fota hästar...alltid händer något oväntat!
 

På bättringsväg med nyklippt häst

Lost mår redan mycket bättre nu! Han går nästan helt rent och idag kunde jag lyfta motsatt ben utan att han protesterade, det ville han inte igår! Förhoppningsvis är L och jag snart tillbaka. Han är inte längre varm eller svullen så det är snart  dags att sätta tillbaka skona på han.
 
Bettan var även förbi och klippte helklippning på Lost och låt mig säga, DET BEHÖVDES! Han hade blivit så långhårit (för att vara L alltså ;) ) så det var skönt. Sen så klippte hon även manen och luggen som växt som gräs sen sist jag gjorde det. Nu är han SÅ FIN <3
 

Misstänkt kvarka och flytt

Jaa vars ska jag börja... Tanken var att jag skulle flytta med Lost till Hippologum i början av november, men den idéen kommer nog inte gå i lås. Idag fick jag se en notis på fb att det är misstänkt kvarka på Hippo. En häst är snuvig, hostig och har feber...de var det hästarna hade förra gången Hippo drabbades för ett och ett halvt år sedan. Jag HOPPAS verkligen att de är fel diagnos och att det endast är en vanlig förskyldning för förra gången var anläggningen stängd i 3 månader. Under den tiden hade jag ingen häst utan red på ridskolan där, men sagt och gjort, så kunde jag inte rida på tre månader. Inga hästar fick komma dit eller ifrån!
 
Om max fem dagar kommer resultatet på analysen de gjort. Då får de veta ifall det är kvarka eller inte. Men ifall det är kvarka så kommer jag INTE att ta dit L. Kvarka är för det första allvarligt, det kan hålla i sig länge och det skulle betyda, inga tävlingar på månader. Så NEJ, jag avvaktar och ser om det är det eller ej innan jag tar fler beslut.
 
Nu har jag däremot fått en boxplats hemma hos Bettan! Kul! Det känns såklart väldigt tråkigt att lämna det fina stallet L står i nu och mina fina stallvänner, men jag har anledningar. Inget jag tänker skriva om här men vi kommer i alla fall ha större möjligheter att träna i nya stallet. Jag tänker bara på stakars Baltazar som kommer sakna L mycket och jag kommer sakna att rida med Charlotte och Jennifer. Men så får det bli.
 
Om det nu blir så att jag flyttar till Bettan så kommer jag kunna rida på bana mer när Lost är tillbaka i träning. Hon har en ridbana på gården och fina ridvägar runt husknuten. Även mycket närmare till surf. Sen så kommer jag ha hovslagare, klippare och tränare på gården. Bettan alltså! :) Tur att jag fick platsen i alla fall. Det finns nämligen fyra inneboxar och två uteboxar på gården, så L får en av inneboxarna när vi flyttar dit. Vi kommer att flytta dit den 1:a november. Tills vidare så får Hippo-flytten ligga..
Några bilder från hippo för många år sedan...

Detta suger...

I helgen var tanken att jag och Lost skulle hoppa både lördag och söndag för Lennart Lindelöw. Jag var jätte taggad, verkligen! Han ska nämligen komma upp till oss i Umeå och hålla hopplektion för några stycken...jag och Lost var några av dem. Men nu är det såhär att vi inte kan vara med, vilket känns väldigt tråkigt. Men jag ska ta historian från början..
 
För en vecka sedan konstaterade vi att Lost hade fått mugg (vi tror han fått ett sår i karleden och fått in bakterier som lett till mugg) i karleden på höger bak, då tänkte vi jahapp, och sen var det bara starta med att rengöra det med Salicylsyrevaselin och hibisrub. Det blev lite bättre, det gjorde det men det spred sig ändå en aning. Sen var han lite svullen och varm, men det gick över när han fick röra på sig (vilket ofta hjälper att få ner svullnader).
 
Sen i onsdags så råkade Lost trampa av sig en sko och trampa in en söm i hovväggen (detta visste vi inte helt klart ännu)... Skon satt fast med några sömmar så sidan men jag blev tvungen att dra loss dem och skon för att han inte skulle trampa snett. Detta var alltså på vänster bak! Jag försökte få tag i en hovslagare som kunde spika fast en tappsko och hittade tillsist en tid hos en. Detta var allså igår (fredag). Dock märkte vi ganska direkt innan att han verkligen inte ville stå på benen även fast han fått en sko. (han ville nämligen inte det heller när han inte hade sko, just för han tyckte det var konstigt, trodde vi!) Jag ringde veterinären direkt och ville att hon skulle titta på benet med mugg, men även det andra. Det visade sig att vänster bak var mer oroande än muggen... Nu misstänker vi starkt att han trampat in en söm i hovvägen då han var mycket varm på insidan av hovet samt inte ville belasta det.
 
På mugg-benet hade vi ett omslag och det gjorde vi även på vänster bak som han stått med på natten. Detta ska jag upprepa varje kväll i helgen (omslag får man endast ha tre dagar och max 12 timmar i streck!) och ta bort det på morgonen. I morse när jag var i stallet för att ta av omslagen såg jag att muggen nästan är helt borta! Helt otroligt! Mirakel-kur helt enkelt! Ska skriva upp mur jag gör omslagen senare ifall ni skulle stöta på mugg i framtiden på era hästar, för detta funkade verkligen hur bra som helst, på så kort tid som en natt.
 
Nu står Lost i sjukhage och ska helst inte röra på sig så mycket (inte pga muggen utan det andra benet!). Och i o med detta ska vi alltså inte vara med i helgen...tråkigt då jag sett i fram emot detta så mycket och jag lagt ner ganska mycket pengar...(900 spänn för mig är ganska mycket ändå!). Som tur så ska Charlotte hoppa in och ta min plats med Baltazar på söndag så då får dom utnyttja det i alla fall. Ska följa med och agera fotograf samt banbyggare (och sno lite bra övningar ;) ).
 
Nu hoppas jag verkligen Lost blir bättre så han slipper ha ont... Jag blir så blödig av att se att han inte vill stå på det. Tänk er själva att ni fått en spik i foten, visst vill ni inte heller stå på det då..?
 

LIKA SOM BÄR!?

Varje gång som jag titta på bilder på Lost och Chica, så kan jag inte annat än tänka på hur lika dom är till utseende. Jag menar titta! Samma ovanliga nyanser... Sen har dom även många olikheter, som tex mkh. Lost han är ca 168 och Chica är en c-ponny, men båda är unga och orutinerade. Båda är fina hästar som är väldigt busiga och gärna drar i saker och ting, men dom är båda snälla och skulle inte vilja något ont. Vad tycker ni, är dom lika?
 
Chica
 
Lost
 

Tappad sko...igen

Märkte idag att hans ena baksko satt löst, så jaa, det var bara att dra bort den. Den satt endast fast utav tre sömmar och knappt det! Nu hoppas hoppas jag att hovis kan komma förbi innan lördag och sätta fast den igen. Men det som suger apa, är att min ordinarie skotid är på MÅNDAG! Det vill säga om 5 dagar och detta ska hända nu? Jaja men den måste ju fast till träningen i helgen. I värsta fall får han blå barfota bak på båda hovarna och skodd fram? Skulle det funka, måntro? Bäst vore det såklart om hovis kommer, håll tummarna!
 
Och en icke-relaterad hästbild! ;)

oliviaandthehorses

Me, my horse and I.

RSS 2.0