Nytt världensrekord i barbacka hoppning 2,12m!!!

Ni som var i globen i helgen missade väl inte att Robert Whitaker slog världsrekordet i höjdhoppning och dessutom barbacka med hela 2,12 meter!!!
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=KWGLTzlHFP8

dagens

Idag blev det att träna på övergångar och att forma, ställa hästen i skritt, trav och galopp. Jag red en d-ponny som heter Onco och det gick riktigt bra idag så jag blev nöjd med min insats, haha. Jag fick väldigt bra kritik av ridläraren att jag hade en fin sits, fin form på hästen, fina galoppfattningar och att hästen var spikrak där den skulle vara det och fick då en fin galopp som blev formad. Så mer än nöjd kan jag inte vara. Tänkte dela med mig av övningen eftersom jag tycker den var både rolig och nyttig.

GÖR SÅ HÄR:
- Du ska rida i en åtta och först värma upp i skitt  på åttan och försök redan nu forma hästen efter innerskänkeln och  mjuka upp hästen. Rid ut så du kommer rakt "mellan" åttan och konerna där du ställer ut hästen rakt och formar sen åt andra hållet.
- Sen när du ridit ett tag i skritt så kan du börja trava på spåret på samma sätt med du skrittar några steg "mellan" åttan och konerna. Sen kommer du fram i trav igen.
- Sen så kan du trava och fatta galopp vid A och galoppera till mallan konerna (B) ovh trava nått steg och fatta ny galopp på engång och galoppera till C och trava igen och sen fatta galopp vid D och ta några travsteg vid B och fatta ny galopp och galoppera till E och sen trava till A osv.

OBS. de trekantiga sakerna är koner!
Hoppas övningen kom till nytta

Ni har väl inte missat international horse show?!?

Hoppas nu alla är riktigt laddade till Stockholm international horse show 2011 i globen! För på fredag smäller det :) Glöm inte köpa biljetter nu om ni vill få tag på biljetter. Biljetterna släpptes i torsdag morgon och det är nog inte många biljetter kvar nu. Men kolla den här länken: http://www.ticnet.se/artist/stockholm-international-horse-show-biljetter/97783?language=sv
Showen pågår mellan fredag den 25 november till söndag den 27 november, och på den här showen så visas hoppning, dressyr, show och mycket mer i världsklass. Det kommer ryttare och hästfolk från hela världen och det är en av Sveriges största hästmarknader på året :) Så passa på och få en underbar föreställning på Stockholm international horse show!

Jag har själv varit där 2009 och ska även dit i år och då måste det vara en bra show, va? ps. Visar bilder efteråt ds.



Hoppträning

Hej på er kära bloggläsare! I torsdags så red jag ett c-ponny valack, Jackpot som är född 2002. Vi tränade på att hoppa studs, då han är en ponny som oftas vägrar på hindrerna, så får man träna framåtbjudningen på honom för att han ska sluta med det. Jag hade inte ridit honom förut, men jag har sett dom som har ridit honom och då har det inte gått nå bra alls...han vägrade exakt varje gång då, men det gick bättre för mig. I början vägrade han inte alls i högervarvet men sen när vi höjde hindrerna så började han lite smått, men jag tror han tycker vänstervarvet är jobbigare än höger, då han redan i början vägrade. Men jag fick i slutet honom över alla hindrerna i alla fall!

Jackpot

Jag i stallet

Annis och Sudden

Jag och Annis

Träna balansen

Hejhej, igår så tränade jag balansen på ridningen som förberedande hoppning. Först och främst så ska du korta lädrerna med MINST 3 hål mer än du vanligvis brukar ha på hoppningen. Den här övningen kan du träna i alla gångarter och det ända du behöver tänka på är att du ställer dig i lätt sits över hindrerna och att du inte dra i tyglarna för att få balans utan att du försöker det utan att hålla i dig. När du sen prövat på det så kan du sen släppa en hand och sen båda händerna om tygeln. Om du tycker det blir för enkelt så kan du sätt båda händerna på huvudet eller händerna i sidan över hindrerna. Ett tips för att du lätt ska få tag i tyglarna och att inte hästen råkarn trampa på tyglarna, så kan du göra en knut där du vanligtvis brukar ha händerna. Då kan du lätt ta upp dom om du tappar kontrollen. Här har jag ritat banan ocj fyrkanterna på bommen är sockerbitar som du kan höja eftersom och bommarna i början och slutet av stäckan är infångare så hästen får lättare att hålla en rak linje.

Dressyrövningar

Hej kära bloggläsare..tänkte ge er lite tips på övningar man kan göra:
Öppna

Gör så här: 
Rid på fyrkantsspåret i trav. Rid skänkelvikning längs långsidan, med framdelen innanför. När du och hästen klarar tvärningen - och det går lätt att trava med den tvärning du vill ha - gå över till öppna. Därefter växlar du mellan skänkelvikning och öppna längs långsidorna, så småningom även i andra varvet.
En skillnad mellan öppna och skänkelvikning är att bålen är böjd i öppna och rak i skänkelvikning.
- Man låter den forma sin insida som en båge i öppna. Men ändra inte tvärningen, det är lättare för hästen att en faktor redan är på plats, säger Kerstin. 
Om det går dåligt, gå tillbaka till skänkelvikning, som är en mindre ansträngande övning för hästen.

Syfte:

Att kontrollera att den öppna du rider är korrekt och att du när som helst kan gå in i och ur den.

Svårighetsgrad: 
Medel.

Tänk på det här: 
Förböj inte hästens hals, du ska fortfarande ha kontroll på yttersidan.

Lättare byten med bommarnas hjälp

I den här övning får du och hästen träna på galoppombyten, utan att det behöver kännas krångligt. 
- Ju mindre du gör desto enklare blir det, säger B-tränaren i hoppning Ann Hellström.
Hon gillar upplägget i veckans övning där man börjar med att få hästen - och sig själv - avslappnad genom att rulla på en volt i galopp. Om man sedan är noga med att använda blicken åt det håll man tänkt rida bör det gå lätt som en plätt att byta. 
- Hästen fångar ganska snabbt upp små förändringar hos dig på ryggen.

Tänk inte för mycket
Egentligen tycker inte Ann att man ska fundera så mycket på hjälperna. Men om man vill kan man få hästen att gå lite mer för innerskänkeln och så förstärka ytterskänkeln i själva språnget. 
- Men man måste ha hästen lösgjord innan man börjar med det här, annars får man en spänd häst som inte kommer att byta.
Har du en vuxen, uppvärmd och framriden häst kan det räcka med tre till fem byten under ett pass. Så att det inte blir "traggel". Du kanske kan göra övningen fler gånger en annan dag. Det är viktigt att hästen förstår att den har gjort rätt, det blir som en belöning när ni slutar. 
För en unghäst, gör inte om övningen för många gånger. Kanske kan en eller två gånger räcka.
- Det är inte alltid polletten trillar ner för häst och eller ryttare första gången. Gör om under ett annat pass, tipsar Ann.

Gör så här:
Rid fram i alla gångarter på raka och på böjda spår i båda varven.

A. Gör övningen utan bommar. Galoppera, bryt av till skritt, fatta ny galopp. Särskilt bra om man känner sig osäker som ryttare.

B. Rid i galopp på volt. Det ska vara en lugn galopp där du kan kontrollera hästen. Hästen ska vara eftergiven i den inre sidan. Du kan gå över kavalettin eller gå innanför den. Rid i båda varven.

C. "Byt om volt" över kavalettin. Tänk att du rider i en båge ut från volten, ha hästen runt inner skänkel. När du kommer ut har du en ny innersida och ska ha stöd på den nya utsidan. Bli kvar några varv så att du får samma rytm och jämnhet, gå sedan tillbaka. Se till att du rider lika mycket i båda varven.
- Man behöver inte ge jättemycket eftergift, minimalt, var noga med att behålla kontakten med hästens mun. Många släpper efter på tygeln och lutar sig lite framåt så att hästen tappar balans, fortsätter i "fel" galopp och trillar inåt. Ryttaren hamnar framåt och lite inåt, och då ändrar du balansen, säger Ann. 
Hamnar du i fel galopp, så att hästen inte byter; sakta av och trava lite eller skritta så att hästen blir lugn. Det ska inte vara några bryska, hårda tag. Hästen ska förstå dig. Fatta den nya galoppen sedan - och fortsätt övningen. 
Börjar det fungera kan du byta varje varv, alltså gå på en åttvolt. Blir hästen stressad, ta en paus och börja om. 
- Inget arbete blir bra om hästen blir stressad.

Syfte:

Att göra hästen lösgjord och reglerbar i galoppen. Att öva byten med hjälp av kavaletti. Ryttaren tränar sin blick.

Svårighetsgrad:
Medel. Om du har unghäst, använd dig bara av övning "A".

 

Tänk på det här:
Rid hästen lika mycket i båda varven. Låt blocken hjälpa hästen med bytet. Håll kontakten med hästens mun. Stressa inte. Sitt i din rytm och låt hästen arbeta med bommen - som är den som gör jobbet.


Hetare hörnpasseringar

Gör så här:
Rid på fyrkantsspåret och tänk i varje hörn att du ska rida en mycket specifik väg. Hästen ska gå exakt där du vill ha den. Om det känns "sladdigt" eller osäkert, lägg en volt i hörnet. Om du är snabb och hästen välutbildad kan du lägga volten direkt i det "misslyckade" hörnet, annars lägger du volten i nästa hörn.
Volten kan variera mellan cirka sju och tio meter i diameter, beroende på hästens och din utbildningsståndpunkt.
Hästen ska spåra i hörnet och på volten. Bestäm dig för var du vill rida. Ta riktmärke i backen framför dig. Kommer du inte dit har hästen gått emot hjälperna.
- Det som är bra med övningen är att om man inte hinner märka att hästen inte spårar i hörnet så har man en hel volt på sig att märka det - och då kanske till och med ryttaren känner det, skrattar Kerstin.

 

Syfte:
Att få bättre hörnpasseringar - och en mjukare och starkare häst.

Svårighetsgrad: Bas. Kan ridas av alla, öka bara svårigheten genom att minska storleken på volten.

Tänk på det här: Du ska alltid bestämma - du får inte bara passera hörnet.

Guldhäst dog under VC-tävling


Ni kanske har hört att den 15-åriga OS-guldhästen Hickstead föll ihop och dog på väldscuptävling i hästhoppning i Verona igår. Vilket är mycket tråkigt att det hände. Han var en så fin häst och såklart är det mycket träkigt att det händer vilken häst som helst, men att just Hickstread dog under tävlingen är tragiskt. Anledningen att han dog är inte klart ännu, men trodligen en hjärtattack. Hickstead hade tillsammans med sin ryttare Eric Lamaze nått stora framgångar, bland annat har ekipaget tagit ett OS-guld och ett OS-silver i Peking 2008. Så låt oss hålla en tyst minut för den fina hästen...

Här är ett utklipp ur tidningen som handlar om just det här

Hoppbana

Hehe, ritade en bana som jag hoppade med Diana när jag hade privatlektion. Jag tränade på först 0.85 meter och höjde sen kombinationen till 1.10 meter. Hoppas ni gillar den xD

Studs

Här kommer ett förslag på en studs man kan träna. Det är 3,5 meter i mellan galoppbommen och första hindret och sen 3 meter i mellan hindrerna (avstånd för storhäst).

Har du ponny räknar du bort följande från avstånden

D-ponny 10cm mindre än för häst.

C-ponny 10cm mindre än för D-ponny.

B-ponny 1ocm mindre än för C-ponny.

A-ponny 10cm mindre än för B-ponny.

 

Avståndstabell

Hittade den här avståndstabellen och den varierar såklart på häst och höjd, men är en fingervisning på avstånd när man bygger banor och så vidare. Hoppas den funkar för er!

Avståndstabell

Lathund inför hoppträningen!

Bommar och cavaletti

Travbommar
Häst 1.10 – 1.30 m
D-ponny 1.00 – 1.10 m
C-ponny 0.90 – 1.00 m
B-ponny 0.80 – 0.90 m

Galoppbommar
Häst 3.00 – 3.25 m
D-ponny 2.75 – 3.00 m
C-ponny 2.50 m – 2.75 m
B-ponny 2.25 – 2.50 m

OBS! Minska med minst 10 cm om det gäller upphöjd caveltti, oavsett om det gäller trav- eller galoppbommar.

Mellan travbom och hinder
Häst ca 2.50 m
D-ponny 2.30 – 2.40 m
C-ponny 2.10 – 2.20 m
B-ponny 1.90 – 2.00 m

Träningsavstånd

Dessa avstånd gäller om du hoppar hinder i galopp med höjder motsvarande lätt klass. Hoppar du väldigt låga höjder behöver du kanske korta avståenden.

1 galoppsprång mellan
Häst 6.50 – 7.00 m
D-ponny 6.50 – 6.90 m
C-ponny 5.90 – 6.30 m
B-ponny 5.30 – 5.70 m

2 galoppsprång mellan
Häst 9.75 – 10.25 m
D-ponny 9.50 – 9.90 m
C-ponny 8.70 – 9.10 m
B-ponny 7.80 – 8.20 m

3 galoppsprång mellan
Häst 13.50 – 14.00 m
D-ponny 13.00 – 14.00 m
C-ponny 12.00 – 13.00 m
B-ponny 11.00 – 12.00 m

4 galoppsprång mellan
Häst 17.00 – 17.50 m
D-ponny 16.25 – 17.25 m
C-ponny 15.00 – 16.00 m
B-ponny 13.75 – 14.75 m

5 galoppsprång mellan
Häst 20.50 – 21.00 m
D-ponny 19.50 – 20.50 m
C-ponny 18.00 – 19.00 m
B-ponny 16.50 – 17.50 m

6 galoppsprång mellan
Häst 24.00 – 24.50 m
D-ponny 22.75 – 23.25 m
C-ponny 21.00 – 22.00 m
B-ponny 19.25 – 20.25 m

7 galoppsprång mellan
Häst 27.50 – 28.00
D-ponny 26.00 – 27.00 m
C-ponny 24.00 – 25.00 m
B-ponny 22.00 – 23.00 m

Dressyrpass

Tänkte visa en jätte bra övning för att träna övergångar som jag gjorde på ett dressyrpass jag hade. Vi red på en volt och delade upp volten på 4 ställen och mellan varannan kon så ökade vi traven och gick sen till vanlig arbetstrav sen saktade vi ner traven och gick sedan igen till arbetstrav igen och så började man om. sedan la vi även till skänkelvikning på volten, men behöll övergångarna. Har ritat på paint på ni ska förstå bättre xD

Min sommar

Håller på att kolla igenom bilder på mig i somras när jag var i Dominikanska Republiken och bilder på mig och några av mina djur som jag har där.
Chica är en av mina hästar. Hon är en unghäst på 4 år som jag håller på att rida in just nu.
Chica i somras. Hon är en sto på 4 år som jag håller på att rida in just nu. Hennes mamma Quisquella och bror Russiin äger jag oxå.

Våra kycklingar: från vänster, Knatte, Mango och Manga. Ej på bild Pina Colada.


Valpen Pongo

Jag och Chica

Chica

Min föredetta skötarhäst som är såld, Extrem

Mirre

Quisquella, mamma till Russin och Chica

Quisquella och jag (för flera år sedan)

Russin när han är 1 år

fler bilder om kort

Se hit - jag har en ny blogg!

Välkomma till min nya blogg här på oliviaandthehorses.blogg.se Här kommer ni läsa allt möjlilgt om hästar och tips för att förbättra er ridning. Kanske kan vi hjälpas åt och på så sätt hjälps vi åt. Och ni får gärna lämna förslag på saker ni vill att jag ska ta upp och frågor ni har :) kram på er

oliviaandthehorses

Me, my horse and I.

RSS 2.0