Dressyrövningar

Hej kära bloggläsare..tänkte ge er lite tips på övningar man kan göra:
Öppna

Gör så här: 
Rid på fyrkantsspåret i trav. Rid skänkelvikning längs långsidan, med framdelen innanför. När du och hästen klarar tvärningen - och det går lätt att trava med den tvärning du vill ha - gå över till öppna. Därefter växlar du mellan skänkelvikning och öppna längs långsidorna, så småningom även i andra varvet.
En skillnad mellan öppna och skänkelvikning är att bålen är böjd i öppna och rak i skänkelvikning.
- Man låter den forma sin insida som en båge i öppna. Men ändra inte tvärningen, det är lättare för hästen att en faktor redan är på plats, säger Kerstin. 
Om det går dåligt, gå tillbaka till skänkelvikning, som är en mindre ansträngande övning för hästen.

Syfte:

Att kontrollera att den öppna du rider är korrekt och att du när som helst kan gå in i och ur den.

Svårighetsgrad: 
Medel.

Tänk på det här: 
Förböj inte hästens hals, du ska fortfarande ha kontroll på yttersidan.

Lättare byten med bommarnas hjälp

I den här övning får du och hästen träna på galoppombyten, utan att det behöver kännas krångligt. 
- Ju mindre du gör desto enklare blir det, säger B-tränaren i hoppning Ann Hellström.
Hon gillar upplägget i veckans övning där man börjar med att få hästen - och sig själv - avslappnad genom att rulla på en volt i galopp. Om man sedan är noga med att använda blicken åt det håll man tänkt rida bör det gå lätt som en plätt att byta. 
- Hästen fångar ganska snabbt upp små förändringar hos dig på ryggen.

Tänk inte för mycket
Egentligen tycker inte Ann att man ska fundera så mycket på hjälperna. Men om man vill kan man få hästen att gå lite mer för innerskänkeln och så förstärka ytterskänkeln i själva språnget. 
- Men man måste ha hästen lösgjord innan man börjar med det här, annars får man en spänd häst som inte kommer att byta.
Har du en vuxen, uppvärmd och framriden häst kan det räcka med tre till fem byten under ett pass. Så att det inte blir "traggel". Du kanske kan göra övningen fler gånger en annan dag. Det är viktigt att hästen förstår att den har gjort rätt, det blir som en belöning när ni slutar. 
För en unghäst, gör inte om övningen för många gånger. Kanske kan en eller två gånger räcka.
- Det är inte alltid polletten trillar ner för häst och eller ryttare första gången. Gör om under ett annat pass, tipsar Ann.

Gör så här:
Rid fram i alla gångarter på raka och på böjda spår i båda varven.

A. Gör övningen utan bommar. Galoppera, bryt av till skritt, fatta ny galopp. Särskilt bra om man känner sig osäker som ryttare.

B. Rid i galopp på volt. Det ska vara en lugn galopp där du kan kontrollera hästen. Hästen ska vara eftergiven i den inre sidan. Du kan gå över kavalettin eller gå innanför den. Rid i båda varven.

C. "Byt om volt" över kavalettin. Tänk att du rider i en båge ut från volten, ha hästen runt inner skänkel. När du kommer ut har du en ny innersida och ska ha stöd på den nya utsidan. Bli kvar några varv så att du får samma rytm och jämnhet, gå sedan tillbaka. Se till att du rider lika mycket i båda varven.
- Man behöver inte ge jättemycket eftergift, minimalt, var noga med att behålla kontakten med hästens mun. Många släpper efter på tygeln och lutar sig lite framåt så att hästen tappar balans, fortsätter i "fel" galopp och trillar inåt. Ryttaren hamnar framåt och lite inåt, och då ändrar du balansen, säger Ann. 
Hamnar du i fel galopp, så att hästen inte byter; sakta av och trava lite eller skritta så att hästen blir lugn. Det ska inte vara några bryska, hårda tag. Hästen ska förstå dig. Fatta den nya galoppen sedan - och fortsätt övningen. 
Börjar det fungera kan du byta varje varv, alltså gå på en åttvolt. Blir hästen stressad, ta en paus och börja om. 
- Inget arbete blir bra om hästen blir stressad.

Syfte:

Att göra hästen lösgjord och reglerbar i galoppen. Att öva byten med hjälp av kavaletti. Ryttaren tränar sin blick.

Svårighetsgrad:
Medel. Om du har unghäst, använd dig bara av övning "A".

 

Tänk på det här:
Rid hästen lika mycket i båda varven. Låt blocken hjälpa hästen med bytet. Håll kontakten med hästens mun. Stressa inte. Sitt i din rytm och låt hästen arbeta med bommen - som är den som gör jobbet.


Hetare hörnpasseringar

Gör så här:
Rid på fyrkantsspåret och tänk i varje hörn att du ska rida en mycket specifik väg. Hästen ska gå exakt där du vill ha den. Om det känns "sladdigt" eller osäkert, lägg en volt i hörnet. Om du är snabb och hästen välutbildad kan du lägga volten direkt i det "misslyckade" hörnet, annars lägger du volten i nästa hörn.
Volten kan variera mellan cirka sju och tio meter i diameter, beroende på hästens och din utbildningsståndpunkt.
Hästen ska spåra i hörnet och på volten. Bestäm dig för var du vill rida. Ta riktmärke i backen framför dig. Kommer du inte dit har hästen gått emot hjälperna.
- Det som är bra med övningen är att om man inte hinner märka att hästen inte spårar i hörnet så har man en hel volt på sig att märka det - och då kanske till och med ryttaren känner det, skrattar Kerstin.

 

Syfte:
Att få bättre hörnpasseringar - och en mjukare och starkare häst.

Svårighetsgrad: Bas. Kan ridas av alla, öka bara svårigheten genom att minska storleken på volten.

Tänk på det här: Du ska alltid bestämma - du får inte bara passera hörnet.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

oliviaandthehorses

Me, my horse and I.

RSS 2.0